Tämän hetken paras suomalainen F1-kuljettaja: Valtteri Bottas

Kuka on Valtteri Bottas?

1490887198463Nastolassa syntynyt ja nykyään Monacossa asuva Valtteri Bottas (s. 1989) on yksi tämän hetken parhaimmista suomalaisista F1-kuljettajista, joka kilpailee tätä nykyä Mercedeksellä Formula 1 -sarjassa ja joka sitä ennen ajoi Williamsin tallissa vuodesta 2013 vuoteen 2016. Tällä kaudella Bottas on onnistunut saamaan uransa ensimmäisen paalupaikan Formula Ykkösissä Bahranin osakilpailussa ja heti sitä seuraavassa osakilpailussa Venäjällä mies saavutti ensimmäisen osakilpailuvoittonsa.

Bottaksen ura F1:ssä

Vuonna 2013 Bottas palasi takaisin kilpa-ajamisen pariin kun hänelle varmistui paikka Maldonadon tallikaverina Williamsilla. Kesäkuussa Kanadan GP toi miehelle kolmannen sijan heti Vettelin ja Hamiltonin jälkeen ja sai vielä pisteitä myöhemmin Yhdysvaltain GP:stä, jolloin hän nokitti tallikaverinsa kauden kokonaistuloksissa.

Vuonna 2014 Bottaksen jatko Williamsilla sai vahvistuksen ja miehen tallikaveriksi saapui Ferrarilla aiemmin ajanut brasilialaiskuljettaja Felipe Massa. Kauden ensimmäisessä osakilpailussa Australiassa Bottas joutui pieneen kolariin, mutta lopulta hän sijoittui kuudenneksi ja myöhemmin sijoitus korjattiin viidenneksi. Itävallan osakilpailussa Bottas saavutti tuolloin kaikkien aikojen parhaimman sijoituksensa ajamalla kakkoseksi aika-ajoissa ja lopulta sijoittuen kilpailussa kolmanneksi Rosbergin ja Hamiltonin jälkeen. Kerättyään kaudella vielä kolme paalupaikkaa Belgiassa, Venäjällä ja Abu Dhabissa, Bottas sijoittui lopulta kauden kokonaistuloksissa neljänneksi päihittäen monet senaikaiset huippukuljettajat kuten Alonson ja Vettelin

Vuonna 2015 Williamsin tallikokoonpano pysyi ennallaan. Australian avauskilpailussa Bottas ajoi aika-ajoissa kuudenneksi, mutta loukkasi sen yhteydessä selkänsä, mikä vaikutti lopulta kauden menestykseen. Bottas ei pärjännyt enää entiseen malliin ja myös WIlliams-tallilla oli suuria vaikeuksia. Tästä huolimatta Bottas selviytyi lopulta kauden kokonaistuloksissa viidenneksi ja hän tuli päihittäneeksi kokeneemman tallikaverinsa Felipe Massan jo toistamiseen.

Vuonna 2016 Williamsin talliin kuuluivat jälleen kerran tutut nimet Bottas ja Massa, jotka olivat ainoat kaksi kuljettajaa, jotka keräsivät pisteitä kaikista kauden ensimmäisestä viidestä GP:stä. Bottas saavutti epävirallisen F1-ennätyksen ajamalla huikeaa 378 kilometrin tuntivauhtia Azerbaidzanin aika-ajoissa. Lopulta Bottas sijoittui kaudella kahdeksanneksi ja jälleen kerran 11. sijoittuneen Massan edelle.

Tällä hetkellä Bottas ajaa Mercedeksellä Lewis Hamiltonin parina. Bottakselle tarjottiin sopimus talliin heti Rosbergin jäätyä eläkkeelle. Ensimmäisessä osakilpailussa Bottas sijoittui kolmanneksi ja Bahrainin osakilpailussa miehen nimiin saatiin vihdoin ensimmäinen paalupaikka. Venäjän GP:n voiton myötä Bottaksesta tuli kaikkien aikojen viides osakilpailun voittanut suomalainen.