scuderia_ferrari_1996_by_f1_history-d5oe376Suomalaiset suhtautuvat F1-talli Scuderia Ferrariin erityisellä lämmöllä, sillä Kimi Räikkönen voitti tallin riveissä maailmanmestaruuden vuonna 2007. Tässä artikkelissa kerromme suositun ja menestyneen F1-tallin historiasta ja nykytilanteesta.

Tallin alkuvaiheet

Scuderia Ferrari on F1-talleista menestynein, mutta se on myös vanhin. Lisäksi se on talleista ainoa, joka on ollut sarjassa mukana jokaisella järjestetyllä kilpailukaudella. Tallin perusti vuonna 1929 Enzo Ferrari, joka myös johti tallia vuoteen 1938 saakka. Ferrari oli mukana myös ensimmäisessä F1-kilpailussa, Monacon GP:ssä vuonna 1950. Ensimmäisenä vuonna Ferrari ei pärjännyt toiselle italialaistallille, Alfa Romeolla, mutta seuraavana vuonna se jo kamppaili mestaruudesta ykköskuljettajansa Alberto Ascarin johdolla. Sääntömuutoksen seurauksena Alfa Romeo kuitenkin vetäytyi F1-sarjasta lähes 30 vuodeksi, mikä mahdollista Ferrarin menestyksen alkamisen.

Vaihtelevan menestyksen vuosikymmenet

Kun Alfa Romeo oli jättäytynyt pois kilpakentiltä, oli Ferrari lyömätön monen vuoden ajan. Vasta 1950-luvun loppuvuosina se joutui taipumaan valmistajien mestaruustaistossa kakkostilalle. Seuraava vuosikymmen ei ollut tallille järin menestykäs, sillä kahdesta voitokkaasti vuodesta huolimatta sen sijoitus valmistajien sarjassa seilasi suurimman osan 1960-luvusta sijoilla 3.-6. Takaisin kärkeen talli pääsi pysyvästi vasta 1970-luvun puolivälissä, jolloin se voittikin valmistajien mestaruussarjan kolme kertaa peräkkäin. Ferrarin ratissa kiitänyt Niki Lauda kuuluu ehdottomasti vuosikymmenen tunnetuimpiin F1-kuljettajiin, ja aikakautta pidetäänkin tallin kulta-aikana.

1980- ja 1990-luvulla F1-sarjassa koettiin monia sääntömuutoksia, jotka omalta osaltaan vaikuttivat myös tallien toimintaan. 1980-luvun ensimmäiset vuodet menivät Ferrarilta hapuillessa, mutta vuosina 1982 ja 1983 se onnistui nostamaan itsensä taas kärkikahinoihin ja voittamaan valmistajien mestaruuden kaksi kertaa peräkkäin. Tallin perustaja Enzo Ferrari kuoli vuosikymmenen loppupuolella, ja monen vuoden ajan tallin tulostaulukkoa hallitsivat keskeytykset. Talli palautti itsensä voittokantaan kunnolla vasta 1990-luvun lopussa, jolloin se onnistui nappaamaan valmistajien mestaruuden.

2000-luvun menestysvuodet

Uuden vuosituhannen alku oli Scuderia Ferrarille hyvin menestyksekäs, ja talli on voittanut valmistajien mestaruuden tähän mennessä 7 kertaa. Vuonna 2007 kuljettajien mestaruuden saman tallin riveissä voitti suomalaisten hyvin tuntema Kimi Räikkönen. Räikkönen oli muutaman vuoden poissa F1-maailmasta, mutta teki sitten paluun ja on ajanut Ferrari-tallissa vuodesta 2014 lähtien.