697dcdb585a8b170b3face08128994f8Suomi tunnetaan talviurheilun menestysmaana, mutta vielä enemmän mainetta suomalaiset ovat niittäneet moottoriurheilun parissa. Tässä artikkelissa kerromme Formula 1 -autourheilusarjassa menestyneistä suomalaisista ja heidän uransa vaiheista sekä F1-sarjan historiasta.

F1-autosarjan historia

Formula 1 -sarjassa kilpailtiin maailmanmestaruudesta ensimmäistä kertaa vuonna 1950, mutta kilpa-autosarjan juuret ovat muutaman vuosikymmen aiemmin ajetuissa Grand Prix -kilpailuissa. Maailmanmestaruussarjan perustamista suunniteltiin jo ennen toista maailmansotaa, mutta sota keskeytti suunnittelutoiminnan. Uuden vuosikymmenen alkaessa kilpasarja saatiin vihdoin käyntiin.

Vuosikymmenten kuluessa kilpasarjan säännöt, radat ja autoihin kohdistuvat vaatimukset ovat kokeneet muutoksia, mutta laji on säilyttänyt vetovoimansa suuren yleisön keskuudessa. Nykyajan autot ja radat ovat aiempaan turvallisempia, ja myös katsojat voivat seurata kilpailuja turvassa paikan päällä tai television välityksellä ympäri maailmaa.

Nykyään mukana on yhteensä 10 tallia, joissa kussakin ajaa kaksi kuljettajaa. Muista sarjoista poiketen F1-sarjassa sarjassa olevien tallien on rakennettava kilpa-auto kokonaan itse, myös autojen runko.

Suomalaiset F1:n maailmanmestarit

F1-kilpa-autosarjassa on nähty sarjan historian aikana monia suomalaisia, joista muutamat ovat yltäneet maailmanmestaruuteen saakka. Ensimmäistä suomalaista maailmanmestaria saatiin juhlia vuonna 1982, kun Keke Rosberg voitti sarjan mestaruuden Williams-tallin mukana vaiherikkaan kauden jälkeen. Rosberg jatkoi kilpailemista mestaruutensa jälkeen, mutta hän päätti lopettaa yhdeksän vuotta kestäneen F1-uransa kauden 1986 jälkeen. Lopettamispäätökseen vaikutti merkittävästi sääntömuutos, jolla rajoitettiin F1-autojen polttoaineen kulutusta ja sitä myötä myös autojen nopeuksia.

Rosbergin lopettamisen jälkeen seuraavaa suomalaista maailmanmestaria saatii odottaa lähes pari vuosikymmentä. 1990-luvun alussa sarjaan tullut Mika Häkkinen voitti ensimmäisen mestaruutensa vuonna 1998 McLaren-tallin leivissä. Hän uusi mestaruutensa seuraavana vuonna ja lopulta lopetti uransa vaikean kauden jälkeen vuonna 2001. F1-uran jälkeen Häkkinen on ajanut kilpaa myös DTM-sarjassa.

2000-luvun suomalaissankari F1-sarjassa on Kimi Räikkönen, joka voitti maailmanmestaruuden vuonna 2007 Scuderia Ferrari -tallissa. Vuosikymmenten vaihteessa Räikkönen kilpaili muutaman vuoden rallisarjassa, mutta hän palasi F1-sarjaan vuonna 2012 Lotus-tallin riveihin. Vuonna 2017 Räikkönen ajaa Ferrarilla, mutta hänen jatkostaan kaudelle 2018 ei vielä ole tietoa. Räikkönen tunnetaan formulapiireissä jäämiehenä (engl. iceman), joka ei tunteita liikaa voiton tai tappion hetkinä.