Yleiskatsaus

Formula 1 tai yksinkertaisesti F1 on kansainvälinen moottoriurheilukilpailu. F1 on ammattimaisen yksipaikkaisen, avopyöräisen ja avoimen ohjaamon moottoriurheilun korkein taso.

Formula 1 -kilpailua valvoo ja seuraa FIA (Fédération Internationale de l’Automobile tai International Automobile Federation), kansainvälinen järjestö. Termi “Formula” viittaa sääntöihin, joita kaikkien kilpailevien autojen ja kuljettajien on noudatettava.

Tavoite

Formula 1 -kilpailun tavoitteena on päättää kilpailun voittaja. Voittaja on kuljettaja, joka ylittää maaliviivan ensimmäisenä suoritettuaan ennalta määrätyn määrän kierroksia.

Formula 1 -joukkueen koko ja historia

Formula 1 -kilpailut kehittyivät muista vastaavista kilpailuista Euroopassa 1920- ja 1930-luvuilla. FIA vahvisti kilpailusäännöt vuonna 1946, ja niistä tuli perusta Formula 1 -kilpailulle. Ensimmäinen maailmanmestaruussarja, Formula 1 -kuljettajien maailmanmestaruuskilpailu, järjestettiin vuonna 1950.

Maailmanmestaruussarjan lisäksi ajettiin monia muita kuin mestaruuskilpailuja, mutta kun näiden tapahtumien järjestämiskustannukset nousivat, ne lopetettiin asteittain vuoden 1983 jälkeen.

Kullakin Formula 1 -joukkueella voi olla vain neljä kuljettajaa kauden aikana. Jokaisella Formula 1 -joukkueella on tukihenkilöstöä, jolla on tärkeä rooli joukkueen menestyksessä.

Grand Prix -kilpailut kaudella

Kauden aikana järjestettävien Grand Prix -tapahtumien määrä on muuttunut vuosien varrella, ja vuonna 1950 niitä oli seitsemän. Määrä jatkoi nousuaan ja saavutti 20 lääkärin maksimimäärän vuodessa (vuonna 2012). Tyypillisellä kaudella 19-20 GP:tä pidetään. Formula 1 -kaudella 2015 on 19 kilpailua, joista kahdeksan on pelattu.

Grand Prixin nimeäminen

Jokaisen kauden Grand Prix järjestetään eri maassa, ja se on nimetty kyseisen maan mukaan. Esimerkiksi Australian Grand Prix tunnetaan nimellä Australian Grand Prix, kun taas Monacon Grand Prix tunnetaan nimellä Monacon Grand Prix ja niin edelleen. Yleislääkäri sen sijaan voidaan pitää joka vuosi samassa tai muissa isäntämaan kaupungeissa.

Grand Prix -kilpailujen välinen etäisyys

Grand Prix -kilpailun kokonaismatkan on oltava vähintään 300 km tai 190 mailia, mukaan lukien kaikki ennalta määrätty kierrosmäärä. Lukuun ottamatta Monacon GP:tä, joka on 260 kilometriä tai 160 mailia, tämä on tavallinen matka kaikissa kilpailuissa.

F1-maailmanmestaruusjoukkueiden lukumäärä

Vuodesta 2015 lähtien kymmenen joukkuetta, joissa kussakin on kaksi autoa, saavat kilpailla formula ykkösten MM-sarjassa. Tämä tarkoittaa, että yhteensä 20 autoa voi kilpailla. FIA:n säännöt rajoittavat kuitenkin mestaruuden 26 ajoneuvoon.