Autodromo Nazionale di Monza, Monza, Italy. Sunday 6 September 2015. Daniel Ricciardo, Red Bull Racing RB11 Renault. World Copyright: Steven Tee/LAT Photographic ref: Digital Image _X0W5124

Formula 1 -kisoja seuraa joka sunnuntai noin puoli miljardia ihmistä ympäri maailmaa ja lajin suosio ei osoita laantumisen merkkejä. F1 on nopeaa, värikästä, kovaäänistä, vaarallista, kiehtovaa ja dramaattista viihdettä. Jokainen kisa on ainutlaatuinen, vähän niin kuin kussakin osakilpailussa eri maissa olevat radat. Kilparata kun ei koskaan ole pyöreä, vaan radoissa näkee mitä moninaisimpia eri muotoja.

Formulakuljettajat tulevat hyvin nopeasti tutuksi katsojille. Jokainen F1-kuljettaja on omantyylisensä ja usein kuljettajien persoonallisuudet nousevat hyvin esille kilpailuissa ja kuljettajien ajotyyleissä. Meksikolaiskuski Sergio Perezin ajotyyliä leimaa aggressiivisuus, brittikuski Lewis Hamilton jaksaa yllättää kilpailusta toiseen, aussikuljettaja Mark Webberiä pidetään järkevänä ja harkitsevana kuljettajana, ranskalaiskuljettaja Alain Prost muistetaan erinomaisena taktikoijana ja Kimi Räikkönen pitää päänsä viileänä kilpailusta toiseen. Meille suomalaisille formulat tarjoavat paljon mielenkiintoista katsottavaa ja syytä tuntea ylpeyttä. Jo Keke Rosbergin aikana sinivalkoisuus oli valttia, ja sittemmin tietenkin Mika Häkkisen ja Mika Salon urat ovat olleet täynnä menestyksen hetkiä. Nykyään pinnalla ovat sellaiset suomalaiset F1-kuljettajat kuten huippumenestynyt Kimi Räikkönen sekä Valtteri Bottas. Puoliksi suomalainen ja puoliksi saksalainen Nico Rosberg voitti vuonna 2016 F1-maailmanmestaruuden.

F1 on upea laji, jota seurataan kaikkialla maailmassa. Juuri tämä kansainvälinen tunnelma on yksi formuloiden parhaimmista piirteistä. Etenkin paikan päällä kokemus on upea, sillä katsomossa ja varikolla kuulee kielten sekamelskaa ja kaikkia katsojia yhdistää rakkaus moottoriurheiluun ja erityisesti formuloihin. Toki F1-kilpailuihin mielivälle tarjoutuu myös loistava tilaisuus matkustella eri puolilla maailmaa, sillä osakilpailuita järjestetään milloin missäkin aina Malesiasta Brasiliaan, Englannista Italiaan ja Arabiemiraateista Meksikoon.

Formula 1 -kilpailuissa yksi suurimmista nähtävyyksistä on kisojen ajoneuvotarjonta. Formuloissa moottoriurheilun ystäville on nimittäin tarjolla uskomatonta katsottavaa. 2.4-litraisella tankilla ja V8-moottorilla varustetut formula-autot ovat vuosi vuodelta yhä kehittyneempiä. Tämän hetken suurimpia talleja ovat tietenkin muiden muassa Ferrari, Mercedes McLaren, Red Bull ja Sauber. Moottorit ärjyvät ja tunnelma on katossa koko kolmipäiväisen osakilpailun ajan joka ikisessä kilpailussa. Riippumatta siis siitä, mihin kilpailuun yleisöön lopulta päätyy, on tarjolla paljon nähtävää ja koettavaa.