XPB_743147_1200pxFormula 1 ei ole katsojan kannalta se kaikkein edullisin laji, mutta huolellisen suunnittelun avulla on mahdollista säästää pitkä penni. Tyypillinen minimikulu, johon on syytä varautua lähtiessään viettämään paikan päälle F1-viikonloppua perjantaista sunnuntaihin, on useimmiten noin 500 – 1000 euron luokkaa. Tähän hintaan sisältyvät tietenkin liput, majoitus ja hiukan käyttörahaa F1-kohteessa. Mikäli tämä tuntuu liian paljolta, voi matkan toki suunnitella edullisemmaksi, mutta liput maksavat yhden päivän osalta noin sadan euron verran. Katsomopaikoilla on suuri merkitys, sillä niiden mukaan hinta vaihtelee suuresti. Lisäksi F1-tapahtuman lippujen hinnat vaihtelevat senkin mukaan, missä päin maailmaa kisa pidetään. Hintavertailua on mahdollista tehdä netissä useamman eri sivuston avulla. Tilastojen valossa F1-lippujen hinnat olivat kaudella 2016 kaikkein kalleimpia Abu Dhabin GP:sssä ja kaikkein edullisimpia Malesian GP:ssä. Halvimmillaan Malesiassa on mahdollista päästä katsomaan kisoja noin kahdellakymmenellä eurolla, kun taas keskimääräinen lippuhinta on noin 120 euroa.

F1-lippujen ostaminen

Kun on tehnyt päätöksen lähteä mukaan katsomaan Formula 1 -kisoja paikan päälle, on seuraava päätös se, mistä ja minkälaisen lipun ostaa. Jotkut kilpailunjärjestäjät myyvät itse omia virallisia kanaviaan käyttämällä lippuja F1-tapahtumiin, kun taas toiset kilpailunjärjestäjät turvautuvat ulkopuolisten tahojen apuun lippujen myynnissä. Riippuen paikasta, jossa F1-kisat pidetään, vaihtelee asiakaspalvelu ja lippuja koskevien tietojen saatavuus suuresti. Eräitä esimerkkejä suurimmista ja maineikkaimmista lippuja myyvistä tahoista ovat bookF1.com sekä Gootickets.com, mutta moni suomalainen päätyy ostamaan lippunsa myös suoraan kilpailunjärjestäjältä tai vaihtoehtoisesti käyttämään jonkun matkatoimiston palveluita. Moni matkatoimisto myykin F1-matkoja pakettina, joka sisältää kaiken lennoista lippuihin, kuljetuksiin ja majoituksiin.

Mikä määrittelee F1-lippujen hinnat?

Ennen F1-kisoihin osallistuminen ei ollut läheskään yhtä hintavaa kuin nykyään. Monet fanit tuskailevat lippujen hintojen noustessa yhä ylemmäs ja ylemmäs. Tosiasia on kuitenkin se, että Formula Ykkösessä järjestäjien tulee maksaa valtavia summia radan rakentamisesta ja kunnossapidosta, joihin saa helposti nykyään uppoamaan kymmeniä miljoonia euroja. Tämän lisäksi kilpailunjärjestäjille ei tipu lainkaan TV-lähetyksistä tai mainostamisesta kertyviä tuloja. Näitä kuluja on pakko kattaa F1-lipputuloilla, minkä vuoksi lippujen hintoja on jouduttu korottamaan vuosi vuodelta.