Menestyneet F1-kuljettajat

justin-wilson-indycar-motorsport_3341971Yli 60 vuoden pituisen olemassaolonsa aikana F1-kilpa-autosarjassa on nähty monia menestyneitä kuljettajia. Erityisen ilahduttavaa on se, että sarjassa on nähty palkintopallilla monia kertoja myös suomalaisia kuljettajia. Menestystä voidaan mitata monella tavalla, myös muuten kuin vain pelkkien osakilpailuvoittojen tai maailmanmestaruuksien määriä vertailemme. Tässä artikkelissa kerromme viidestä paljon menestystä niittäneestä F1-kuljettajasta.

Michael Schumacher

Vuonna 1969 syntynyt saksalainen Michael Schumacher on maailmanmestaruuksien lukumäärässä mitattuna kautta aikojen menestynein F1-kuljettaja, sillä hän saavutti urallaan huikeat 7 maailmanmestaruutta. Uransa aikana hän kilpaili neljässä tallissa: Jordanilla, Benettonilla, Ferrarilla ja Mercedeksellä. Schumacher loukkaantui vakavasti joulukuussa 2013, kun hän joutui lasketteluonnettomuuteen Ranskan Alpeilla. Hän ei ole toipunut onnettomuudesta, eikä hänen tilastaan tiedetä julkisuudessa kovinkaan paljoa .

Alain Prost

Ranskalainen Alain Prost (s. 1955) kuuluu myös menestyneimpien Formula 1 -kuljettajien joukkoon. Hän voitti 1980- ja 1990-luvulla kilpailu-uransa aikana yhteensä neljä maailmanmestaruutta ja 51 osakilpailuvoittoa. Prost kilpaili McLarenilla, Ferrarilla, Renaultilla ja Williamsilla. Prost tunnettiin erittäin analyyttisenä kuljettajana, sillä hänellä oli taipumus analysoida hyvin tarkasti sekä itsensä että muiden kuljettajien ajoa.

Ayrton Senna

Brasilialainen Ayrton Senna (1960-1994) ehti uransa aikana voittaa maailmanmestaruuden kolme kertaa. Sennan ura katkesi traagisesti San Marinon Grand Prix’ssä tapahtuneessa onnettomuudessa, jossa saamiinsa vammoihin hän lopulta menehtyi. Kesken jääneen uransa aikana Senni ehti edustaa seuraavia talleja: Toleman-Hart, Lotus-Renault, McLaren-Honda, McLaren-Ford ja Williams-Renault.

Juan Manuel Fangio

Argentiinalainen Juan Manuel Fangio (1911-1995) kuuluu F1-maailman alkuvuosien parhaimpiin kuljettajiin. Hän kilpaili sarjassa 1950-luvulla, jolloin hän myös saavutti viisi maailmanmestaruutta. Uransa aikana hän kilpaili seuraavien tallien riveissä: Alfa Romeo, Maserati, Mercedes-Benz ja Ferrari.

Jim Clark

Brittiläinen Jim Clark (1936-1968) kilpaili F1-auton ratissa 1960-luvulla, jolloin hän myös saavutti kaksi maailmanestaruutti. Voittaessaan ensimmäisen mestaruutensa 27-vuotiaana vuonna 1963 Clark oli nuorin koskaan mestaruuden voittanut kuljettaja. Clark menehtyi rakastamansa autourheilun parissa F2-sarjan kilpailussa vuonna 1963.

Eri aikakausien kuljettajia ja heidän saavutuksia vertailtaessa on hyvä muistaa, miten paljon autot ja yleensä tekniikka ovat vuosikymmenten saatossa kehittyneet. Autot, joilla käytiin 1950-luvun ensimmäiset maailmanmestaruuskamppailut, ovat hyvin erilaisia kuin nykyään radalla kamppailevat F1-autot.