Legendaarinen Ayrton Senna

4547fe62d6efaa27e51a99ded5757539Edesmennyttä brasilialaista formula-kuljettajaa Ayrton Senna da Silvaa pidetään yhtenä maailman historian parhaista F1-kuljettajista. Hän syntyi vuonna 1960 Brasiliassa Sao Paolossa ja hänen elämänsä päättyi traagisesti auto-onnettomuuteen toukokuussa vuonna 1994 Imolan radalla Italiassa. Siellä oli ollut Formula 1-sarjaan kuuluva osakilpailu, San Marino Grand Prix 1994, jota on kutsuttu myös “Imolan mustaksi viikonlopuksi” johtuen siellä tapahtuneista useista ulosajoista ja onnettomuuksista. Saman viikonlopun aikana Sennan lisäksi menehtyi toinenkin kuljettaja, itävaltalainen Roland Ratzenberger, joka oli vasta uutena tulokkaana tullut F1-sarjaan.

Tuon viikonlopun jälkeen Formula 1-sarjassa ruvettiin tarkistamaan ratamääräyksiä ja -sääntöjä, jotka johtaisivat parempaan kuljettajien turvallisuuteen lajin parissa. Tuona mustana viikonloppuna apeissa tunnelmissa Imolan radan osakilpailun voitti lopulta Michael Schumacher ja toisen sijan sai Nicola Larini ja kolmanneksi maaliin tuli suomalainen Mika Häkkinen.

Ayrton Senna voitti F1-urallaan maailmanmestaruuden kolme kertaa ja hänen uralleen mahtuu eniten paalupaikkoja heti Michael Schumacherin jälkeen. Tosin Schumacherin ura kesti pidempään F1-sarjassa kuin Sennan kilpailu-ura. Näin ollen monien F1-kuljettajienkin mukaan legendaarista Ayrton Sennaa pidetään yhtenä parhaimmista F1-kuljettajista.

Sennalla oli jo nuorena kiinnostunut moottoriurheilusta ja hän osoitti lahjakkuuttaan kartingissa voittamalla Etelä-Amerikan mestaruuskisat vuonna 1977. Ennen siirtymistään F1-luokkaan vuonna 1984, Senna oli kilpaillut menestyksekkäästi Euroopassa Formula Ford 1600 – sekä Formula Ford 2000 -sarjoissa. Luonnollisesti Sennan menestyminen Formula Ford -sarjoissa sai monet tallit, kuten McLarenin, Williamsin, Brabhamin sekä Tolemanin kiinnostumaan lupaavasta kuljettajasta. Lopulta Toleman teki sopimuksen Sennan kanssa ja hän pääsi aloittamaan F1-uransa Toleman-tallin listoilla. Jo ensimmäisellä kaudellaan Senna onnistui keräämään osakilpailupisteitä ja joitakin palkintopallisijoituksia. MM-sarjan kokonaispisteissä hän jakoi yhdeksännen sijan Nigel Mansellin kanssa.

Seuraava kausi 1985 alkoi mukavasti, sillä Ayrton Senna pääsi kiinni F1-uransa ensimmäiseen paalupaikkaan jo toisessa Portugalin kilpailussa. Näissä sateisissa kisoissa hän sai myös ensimmäisen voittonsa ja samalla ajoi kisan nopeimman kierrosajan. Michele Alboreto jäi toiseksi jääden Sennan ajasta hitaammaksi yli minuutin verran. Tuolla kaudella Senna keräsi 38 MM-pistettä ja jäi kokonaissijoituksessa neljänneksi. Näin hienosti alkoi Sennan ura F1-kuljettajana.

Kilpaura myös jatkui menestystä niittäen Mc Larenin, Ferrarin ja Williamsin talleissa, kunnes tuhoisa onnettomuus vuonna 1994 Imolan radalla päätti lahjakkaan kuljettajan uran.