Kun nuori haluaa F1-kuljettajaksi

F1-kilpailut ovat Suomessa suosittuja ja moni ihailee Kimi Räikköstä, joka on niittänyt lajissa maailmanlaajuista mainetta. F1-ajojen fanit seuraavat kisojen tuloksia kuin koripallo fanit seuraavat koripallo stream, koripallon liveseuranta, joten ei olekaan ihme, että moni nuori haaveilee menestymisestä kilparadoilla. Teini-ikäisen vanhemmat ovat monien aivan uudenlaisten tilanteiden edessä, mutta entä jos oma nuori haluaakin intohimoisesti F1-kuljettajaksi – uudeksi Kimi Räikköseksi Kimi Räikkösen tilalle? Miten tällaiseen haaveeseen tulisi suhtautua? Tällä sivulla pureudutaan tähän aiheeseen.

Nuoren tulevaisuudenvisiot kannattaa pitää realistisina

Vaikka toisaalta nuorta tulisikin tukea hänen tulevaisuudensuunnitelmissaan, on toisaalta hyvä myös muistuttaa nuorelle, että pitää jalat maassa. Tavoitteiden realistisuutta kannattaa pohtia vakavasti. Vain aniharvasta nuoresta tulee lopulta Kimi Räikkösen veroista kuljettajaa, minkä vuoksi urahaaveiden jättäminen pelkästään tämän kortin varaan on melkoisen riskialtista. Kunnianhimoisen nuoren vanhempi saattaakin kokea melkoisena tasapainoiluna tilanteen, jossa toisaalta haluaisi tukea nuoren tavoitteita ja taas toisaalta kertoa nuorelle, kuinka harva kuljettaja menestyy F1-kilpailuissa.

Varmista nuorelle turvalliset harjoitteluolosuhteet

Moni vanhempi on huolissaan myös ajamisen turvallisuudesta. Tämä huoli ei olekaan aivan turha. F1-radoilla ajonopeudet ovat kovia ja turvatoimista huolimatta kohtalokkaita onnettomuuksia tapahtuu silloin tällöin. Nuori ei toki pääse F1-auton rattiin samantien, vaan harjoittelu pitää aloittaa vaatimattomammilta radoilta. Esimerkiksi asianmukainen carting-rata voi olla hyvä valinta. Vaikka cartingissa ajonopeudet ovat huomattavasti F1-ratoja hitaammat, on myös carting-radalla ajettaessa huolehdittava ajajien turvallisuudesta asianmukaisella tavalla.

Jos nuori haluaa intohimoisesti harjoitella ajamista, eikä hänelle tarjota tähän turvallisia puitteita, saattaa nuori ajautua kokeilemaan ajotaitojaan romuautolla syrjäisille alueille, kuten pellonpientareille tai metsäteille. Tällöin nuoren terveys on vaarassa. Romuauton turvavälineet eivät takaa turvallista ajamista ja ilman asianmukaista ohjausta epämääräisissä olosuhteissa ajava nuori kuljettaja on todellisessa hengenvaarassa. Tästä syystä kannattaakin aina punnita harrastuksen kieltämisen ja sallimisen aiheuttamia etuja ja haittoja.

Eikö autoharrastus tule todella kalliiksi?

Moni autoharrastuksesta haaveilevan nuoren vanhempi saattaa punnita harrastuksen aloittamista erityisesti taloudellisesta näkökulmasta käsin peläten, että harrastus tulee erityisen kalliiksi. Autoharrastus ei ole halvimpia harrastuksia ja rahaa saa palamaan melkoisestikin niin halutessaan, mutta jos nuoren kanssa sopii pelisäännöistä, on melko pienikin budjetti mahdollista saada riittämään.

Ehkäpä nuori voisi myös itse kerätä harrastusrahoja, vaikkapa jakamalla lehtiä. Samalla hän oppisi rahanarvoa sekä säästämisen merkitystä. Jos läheiset kyselevät nuorelta lahjatoiveita, kannattaa erityisesti tiukassa taloudellisessa tilanteessa toivoa jotakin rakkaaseen harrastukseen liittyvää. Kannattaa myös selvittää, olisiko nuorella mahdollisuus saada taloudellista avustusta nuorten harrastustoimintaa tukevilta järjestöiltä tai yhdistyksiltä. Erilaisia apurahoja jaetaan vuosittain.

Parhaimmillaan autoharrastus on koko perheen yhteinen harrastus

Parhaimmillaan autoharrastus hurmaa koko perheen ja siitä tulee perheen tärkeä yhteinen harrastus, joka liimaa perheenjäsenet entistä tiukemmin yhteen. Harrastus saattaa pitää sisällään ajamisen lisäksi myös esimerkiksi auton rassaamista ja rakentelua sekä autotapahtumien kiertelyä. Moniin autotapahtumiin voi osallistua koko perheen voimin ja ne voivatkin olla mielenkiintoisia ja mieleenpainuvia tapahtumia kaikille perheenjäsenille. Tällaisista koko perheen yhteisistä hetkistä jää kivoja muistoja!

Myös auton tuunaaminen eli tuning on suosittu harrastus nuorten miesten keskuudessa. Jos haluat päteä tuningista kiinnostuneen nuoren silmissä, kerro hänelle, että tiedät, mitä tarkoitetaan sleeperilla, racerilla, drifterilla, showcarilla, stylingilla, rat-alakulttuurilla, stancella, OEM:lla ja JDM:lla. Nämä kaikki ovat nimittäin tuningin eri käsitteitä tai suuntauksia, joista esimerkiksi sleeper tarkoittaa tehokasta autoa, jonka ulkonäkö on auton tehosta huolimatta melko huomiota herättämätön ja vakio. Tällainen auto onkin melkein kuin susi lammasten vaatteissa, koska vaatimattoman näköinen auto saattaakin yllättäen saavuttaa melkoisen nopeuden.

Port Aventuran Ferrari Land on mielekäs matkakohde autohullulle teinille

Jos perhe suunnittelee yhteistä lomaa Espanjaan, kannattaa harkita myös vierailua Saloussa sijaitsevassa Port Aventura -huvipuistossa, jonka uusi Ferrari Land -niminen alue on oikea huimapäisen F1-fanin unelmakohde. Port Aventura tarjoaa koko perheelle jotakin. Perheen pienimmät viihtyvät heille suunnatulla alueella, jonka laitteet eivät liiku liian hurjaa vauhtia, mutta tarjoavat kuitenkin aivan riittävästi jännitystä perheen pienimmille. Hurjapäisimmät perheenjäsenet löytävät huvipuistosta monia toinen toistaan vauhdikkaampia laitteita, kuten vuoristoratoja, joissa matkaa taitetaan välillä pää alaspäin. Yövyttäessä huvipuiston hotellissa vanhemmat pääsevät nauttimaan herkullisesta, kiireettömästä ja vaivattomasta aamupalasta, joka on lapsiperheessä suoranaista luksusta.